Skip to content

ARTAN
SHABANI

U lind më 1969 në Vlorë, Shqipëri dhe aktualisht jeton mes Tiranës dhe Torinos.

Në vitin 1991 ai u transferua në Itali, pastaj udhëtoi në Francë dhe Spanjë, duke punuar vazhdimisht me projekte të ndryshme artistike. Shabani është themelues i “Promenade Gallery” (2007) në Vlorë.

2013 -2018 drejtor i Galerisë Kombëtare të Arteve, Tiranë. Si artist, ai punon me një spektër të gjerë të mediave të tilla si pikturë, vizatim, fotografi, video dhe instalimin. Veprat e tij janë shfaqur në muzeume të ndryshme, ekspozita vetjake dhe ato në grup, panaire arti dhe evente të mbajtura në galeri të rëndësishme, muzeume dhe institucione publike, kombëtare dhe ndërkombëtare.

Puna e Shabanit, fokusohet kryesisht në tema historike dhe sociale, në veçanti në metamorfozë e atyre shoqërive që kanë përjetuar traumën e luftës së ftohtë në një aspekt vendor dhe ndërkombëtar, e ndërtuar kryesisht si një album i pafundëm kujtimesh vetjake. Veprat e Shabanit mund të gjenden në shumë institucione private e publike, si dhe në koleksione të ndryshme, kryesisht në Gjermani, Turqi, Francë, Itali, Zvicër, Spanjë, Finlandë, Kanada, SHBA dhe Shqipëri.

Eksperiencë profesionale

2021 Kurator Expo Dubai 2020 ” Mobility Albania Pavilion”. Komisioner Sokol Nano. Dubai UEE
2021 Anëtari Muzeumit Malerstübchen Willingshausen. Gjermani
2021 Kurator ”Hajdar Danjolli ekspozitë vetjake, The Past has not Passed / E Kaluara Nuk Ka Kaluar. Promenade Gallery, Vlorë
2021 Kurator ”Hapsira që na rrethon” Toptani Space Gallery, bashkëpunim me MK dhe ISP. Tiranë
2020 Kurator ”Constructing a Dream Socialist Realism in Albanian Art”. Muzeumi Pera. Stamboll, Turqi 
2020 Kurator i Projektit “MONET – Culture in MOtivation in adriatic NETwork of Museum” Programme INTERREG IPA CBC Italia – Albania – Montenegro 2014/2020 
2020 Kurator ‘’Drawing Room’’, Dhoma e vizatimit –punime në letër. Promenade Gallery Vlorë
2020 Ritme Shqiptare , Art, Trashëgimi, Kulturë ‘’Shih Detin, Peizazhe Riviere’’, Promenade Gallery Vlorë
2020 Kurator ”Kinostudio Frame”, Vepra të përzgjedhura nga filmat shqiptar. Ismail Kadare Museum, Gjirokastër Albania
2019 Kurator, ‘’L’Eterno Femminino’’, Rezidenca italiane, Tiranë
2018 Kurator ‘’Albania the spirit of the times’’, Muzeumi i artit bashkëkohor MACA.  Acri (CS) Itali
2018 Kurator,  ‘’Vizion kufijsh’’, artistët shqiptar në akademitë italiane gjatë viteve 1930-1943/ rezidenca italiane, Tiranë
2018 Prezantimi i katallogut XXIII Onufri prize, Mediateca Regionale Pugliese, Bari Itali.
2018 Bunk’Art, Prezantues i projektit Art dhe Shkencë. Tiranë 2018 Mediateca Regionale Bari. Prezantimi i katallogut te edicionit 23 dhe te fundit te çmimit nderkombëtar Onufri. Editor ”Silvana Editoriale”. Bari, Itali
2018 Board Member of the Albanian Sports Ambassador NPO, Tirana, Albania
2018\2013 Drejtor i Galerisë Kombëtare të Arteve, Tiranë
2018\2014 Anëtar i Bordit Kombëtar të Muzeumeve. Ministria e Kulturës
2018\2014 Anëtar i Bordit të Cirkut Kombëtar. Ministria e Kulturës
2018\2015 Anëtar i Komisionit Shtetëror të Pullës Postare. Ministria e Financave dhe Ekonomisë
2017 Contemporary art in historical sites, convegno di museologia, Complesso Museale Palazzo Ducale di Mantova, Gallerie Estensi di Modena, Museo di Palazzo Reale di Genova, National Gallery Albania, Musei Reali di Torino. Mantova Itali 
2017 Kurator ‘’Thjeshtësia rrënjësore’’, Arti naif i Guri Bulollari,  Casa del Mantegna, Mantova. Itali
2016 Ludwig Múzeum | Ideale dhe vepra arti.  koleksioni i Muzeut Ludwig në Budapest në GKA  Tiranë. Author(s) Julia Fabényi, Krisztina Szipōtzc, Artan Shabani.
2016 Kurator ”Transormazione”,  opere su carta, Il Consolato Generale d’Italia, Vlorë  
2016 Kurator i edicionit ”Mulliqi Prize”, TALKING ABOUT. National Gallery of Arts, Prishtina. From July 27 until August 27, Prishtinë Kosova
2015 Anëtar jurie i konkursit “Salloni i Vjeshtës 2015”, Shkodër
2015 Kurator, “Reflections from Albania”, Muzeumi I artit modern, Qyteti i Kuvajtit, Kuwait
2014 Kurator,  “100 vjet vizatimi shqiptar”, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë
2014 Convegno internazionale, Convento di San Domenico Maggiore,  Connessioni Mediterranee, CIDAC, Il patrimonio culturale e le arti contemporanee nei processi per l’integrazione dei popoli dell’area mediterranea. Napoli
2013 Kurator, Live Art, Albanian Contemporary Painting Competition. Galeria Kombëtare e Arteve. Tiranë
2013 Kurator, Pavijonit ”L’eterno dissidente”, Flash Art Event, Milano, Itali.
2013 Anëtar i jurisë në çmimin ndërkombëtar të artit Trikolor, Reggio Emilia, Itali
2012 Kurator ”Hosted in Athens BEST-OFF”, lightman Bofiliou/Berlin, Daily Lazy Projects/Athinë
2011 Anëtar në projektin Qendra e Tiranës me studion “Pedro Campos Costa Architecture Studio”, Lisbon, Portugali
2010 Kurator, 20 vjetori i rënies së murit të Berlinit ”The Berlin Wall”, Teatri Petro Marko, Vlorë
2009 Kurator i pavijonit Shqipëri Kosovë në Bienalen e katërt të Pragës, Republika Çeke
2007 Kurator ”Dita e Panvarësisë”, Teatri Petro Marko. Vlorë
2005 Kurator i Balkanica YBA, Site Specific, Porto Venere, (SP) Itali
2004 Pjesëmarrës në pallatin Çelestini me: Fatos Kongoli, Silvana Likursi, Organizimi Liljana Qafa. Lecce, Itali
2003 Kurator ”Contemporary Albanian Artist”, Universiteti Bokoni, Milano, Itali
2001 C Center Ca Duo cantalia, Vancouver, British Columbia, Kanada
1998 Artan Shabani & Massimo Colella / Torino dhe provincat / Teatro & Altro Project, Torino, Itali

Arsimi

2009-2012 Shkenca Politike, Universiteti Pavarësia, Vlorë
1984-1988 Shkolla e Arteve të Bukura “Naim Frasheri” Vlorë

Ekspozita vetjake (përzgjedhje)

2021”Artan Shabani: MAGICAL FLOWERS ”Promenade Gallery”, Vlorë, Shqipëri
2016 ” Paesaggi Riflessi”, Santo Stefano, Mondovì Breo, (CN) Itali
2014 “Atlas”, Beyoğlu Municipal Art Gallery, Stamboll, Turqi
2012 “Your Only Real Thing Is Time”, The Promenade Gallery & PIA Residential Area, Vlorë, Shqipëri
2010 ”Talking About”, La Générale en Manufacture Sèvres, Paris, Francë
2010 “The Beatles Yeah! Yeah!”, Alexander Alvarez Gallery, Aleksandri, Itali
2009 Works on Paper, Promenade Gallery, Vlorë, Shqipëri
2008 “Foreigners, ma non troppo”, Mavi Kum Gallery, Stamboll, Turqi
2008 “The labyrinth of memory”, Salone del Ghetto, Chieri, Torino, Itali
2007 “Discourses in Painting”, Galeria Jozef, Durrës, Shqipëri
2006 “Visage d’Albanie, BPS Suisse, Commission Nationale Monègasque pour l’UNESCO. Monte Karlo
2006 “Delfi dorme e dove risuona il grande destino”, Galleria Mikro, Torino, Itali
2006 “Balkan Metamorphosis”, National Gallery of Arts, Tiranë, Shqipëri
2006 Palazzo Doria-Pamphilj, San Martino al Cimino, Viterbo, Itali
2005 “Visioni di Confine”, Galleria Koiné, Scicli, Raguza, Itali
2005 Villa Caruso Bellosguardo, Lastra a Signa, Firence, Itali
2005 “Via Egnatia”, National Automobile Museum of Itali, Torino, Itali
2004 “Constructed Realities”, Palace of European Councils, Strasburg, Francë
2004 Palazzo del Capitano, Bagno di Romagna, Itali
2004 “L’acqua dei Balcani é nel mare di Venezia”, Palazzo delle Prigioni, Venecia, Itali
2004 “Sguardo ad Est”, Palazzo Salmatoris, Cherasco, Cuneo, Itali
2004 “The Green Room”, Villa Strozzi, Firenze, Itali
2003 Pohjanmaan museo / Österbottens Museum, Vaasa, Finland
2003 “Still Life”, Palazzo Serbelloni, Milano, Itali
2002 “Ngjyrat e Mesdheut”, National Gallery of Arts, Tiranë
2002 Palazzo Barberini, Romë, Itali
2001 “Below The Light”, Antibes Gallery, Antibe, Francë
2001 Lenka Tresnak Gallery, Bruneck, South Tyrol, Itali
2000 “In Transito”, Palazzo Congressi, Limone sul Garda, Itali
2000 ”Galleria Manini”, Curated by Paolo Levi, Torino, Itali
1999 ”Salle Municipale des Deux Frères”, Roquebrune Cap Martin, Francë
1999 “Les couleurs du Sud”, Galerie du Métropole, Principata e Monakos
1998  Scaglia di Verrua’s Palace, ‘Salon 3’, Torino, Itali
1998 “Blu di Prussia”, Palazzo Scaglia di Verrua, Torino, Itali
1998 “Realismi”, Galleria La Lanterna, Moncalieri, Torino, Itali
1997 “Extraordinary Visions”, Fundamentals of San Pietro, Porto Venere, (SP)Itali
1996 “Territori”, Ginko Biloba Gallery, Torino, Itali
1993 “Eureka”, Castello Ducale De Monti, Corigliano d’Otranto, Lecce, Itali

Ekspozita kolektive (përzgjedhje)

2021 Expo Dubai ” Mobility Albania Pavilion”, MAGICAL FLOWERS.Komisioner. Sokol Nano. Dubai UEE
2021 Countless Cities la mostra biennale di Farm Cultural Park,La biennale delle città del mondo, Favara (AG) Itali
2021 Willingshausen painters’ Symposium. Kurator Ben Kamili. Museum Malerstübchen Willingshausen, Germany
2021 Villa Meridiana “Vlora, un sogno di Libertà”. Santa Maria di Leuca. (LE) Itali
2019 Main Exhibition  | Artan Shabani ארטאן שבאני MAGICAL FLOWERS Curators: Yifat Gurion & Michal Baharav Uzrad | Tel Aviv, Israel
2019‘’L’Eterno Femminino’’, Rezidenca italiane, Tiranë
2018 ‘’A L B A N I A PAVILION / PROVE D’ORCHESTRA’’, Villa Farsetti in Santa Maria di Sala (VE) fitues i çmimit te parë. Venezia, Itali
2018″Albania the Spirit of the Times”, Museo Arte Contemporanea, Acri, Itali
2018 “Maledetti Albanesi” Le Aquile In Volo, kuroi Luigi Marastoni e Sebastiano Zanetti, Casa del Mantegna. Mantova Itali
2018 “Imago Mundi – Join The Dots”, Salone degli Incanti, Trieste Itali 
2018 “Nueva Vista”, Gallery On The Move, Arte Fiera Bologna. Itali
2018 ‘’Art Cologne’’ (Italy) Gallery On The Move, Cologne Gjermani
2018 ‘’A L B A N I A PAVILION / PROVE D’ORCHESTRA’’, Villa Farsetti in Santa Maria di Sala (VE) fitues i çmimit te parë.
2018 “900/Albania the Spirit of the Times”, Museo Arte Contemporanea, Acri Italy
2018 “Maledetti Albanesi” Le Aquile Sono In Volo, kuroi  Luigi Marastoni e Sebastiano Zanetti, Casa del Mantegna Mantova Itali
2018 “Imago Mundi – Join The Dots”, Salone degli Incanti, Trieste Itali
2018 “Nueva Vista”, Gallery On The Move, Arte Fiera Bologna Itali 
2018 ‘’Art Cologne’’ (Italy) Gallery On The Move, Cologne Gjermani
2017 “Imago Mundi – Mediterranean Routes”, ZAC, Zona Arti Contemporanee, Palermo. Itali
2017 ‘’Krijo me mua’’, Atelier 3, Galeria Kombëtare e Arteve,  Tiranë
2016 “Screening #4764”, Accademia delle Belle Arti di Brera, Milan Itali
2016 ”Transormazione”, opere su carta, Il Consolato Generale d’Italia a Valona
2016 Shanghai International Art Fair. Republikës Popullore e Kinës
2015 “All About These… Ladies and Gentlemen”, Temporary Gallery, Këln, Gjermani
2015 “Reflections from Albania”, Museum of Modern Art, Kuvajt City, Kuvajt
2014 Arab Guggenheim Museum and White House Biennial, The Kennedy Bunker, Berlin, Gjermani
2014  48th Internationaler Kunstmarkt, Art Cologne, Gjermani
2013 – 2014 “All About These… Ladies and Gentlemen”, Soma, Mexico City, Meksikë / Viafarini, Milan, Itali / Co-Pilot, Pilot Gallery, Stamboll, Turqi / Studio Arte Gallery, Bukuresht, Rumani
2013 “Oltremare”, Ibrahim Kodra Foundation, Casa Museo Ibrahim Kodra, Milano, Itali
2013 Flash Art Event, Palazzo del Ghiaccio, Milano, Itali
2012 13th International Architecture Venice Biennale, “In Heritage”, Albanian Pavilon, Palazzo  Zorzi, Venecia, Itali
2012 “Make It Easy, Make It Porn”, Gallery On The Move në bashkëpunim me Isola Art Center. Isola Libri. Milano. Itali
2012 Hosted in Athens BEST-OFF / Vlorë, Blightman Bofiliou / Berlin, Daily Lazy Projects / Athinë, Greqi
2012 Fild’ altamarpollença, festival interdisciplinari ludic, Pollença Mallorca Illes Balleares, Spanjë
2012 Sala Gagliardi, Il Giardino Della Bellezza, Noto, Itali
2011 National Museum of Malta, Valletta, Maltë
2011 National Museum of Romania, Cluj, Rumani
2011 “A History Out of Context”, Curator Alberto Zanchetta, Promenade Gallery, Vlorë
2010 Mobilnale 2, Tina B, Pragë, Republika Çeke  
2010 Casa Masaccio, Contemporary Art, San Giovanni Valdarno, Itali
2010 “Who Is Afraid of Red, Yellow and Green”, Promenade Gallery, Vlorë
2010 “Lottery of the Sea”, Battaglie Gallery, Breshia, Itali
2010 “Sulle Tracce di Luca Giordano”, Villa Bruno, San Giorgio a Cremano, Itali
2010 “The Berlin Wall”, Teatri Petro Marko, Vlorë, Shqipëri
2009 Çmimi Mulliqi, Galeria Kombëtare e Arteve të Kosovës, Prishtinë, Kuruar nga Michele Robecchi (Phaidon London)
2009 Prague Biennale 4, Curators Helena Kontova and Giancarlo Politi, Pragë, Republika Çeke
2009 Venice Biennale – 53. Editions, “Krossing / Oltre I Confini Tra I Territori, Oltre I Confini Tra Artista e Spettatore”, Forte Marghera, Venecia, Itali
2009 Memories & Dreams, Kështjella e Bashtovës, Kavajë
2009 Muri i Berlinit. Milano, Siçili, Vlorë
2009 Art Fair Verona,Verona, Itali
2008 Genova Art Fair, Gjenovë, Itali
2008 “Lallazioni Lavabili Live 01 & Sconfinamenti”, Alexander Alvares Gallery, Aleksandri, Itali
2008 Festivali i kulturave. Gjenovë, Itali
2007 National Gallery of Macedonia, Čifte Amam, Shkup, Maqedoni
2007 Limonaia of Castle Museum, Limone sul Garda, Itali
2007 “Processo Grottesco”, Zenit Gallery, Tiranë, Shqipëri
2007 Luzzati Museum, Porta Siberi, Genova, Itali
2007 Kështjella e Porto Palermos, Kuroi fondacioni Art Kontakt. Qeparo
2006 “Experiment in Terror”, Galeria Kombërate e Arteve, Çmimi Ndërkombëtar Onufri, Edicioni i 12, Tiranë
2006 Tirana Art ”Pyramid Center” Galeria Zenit. Tirana 
2006 Hippocampe Gallery, ‘Still Song’, Saint. Jean Cap Ferrat, Francë
2005 Sound Check, Collegio Fratelli Cairoli, Pavia, Itali
2005 Henry Bronne Gallery, Monte-Carlo, Monako
2004 Group Show, Galeria Kombëtare e Arteve, Kurator Edi Muka, Tiranë
2004 Mäster Olofsgården, Stokholm, Suedi
2004 The National Library, Firence, Itali
2004 Palazzo Pallavicini, Mombaruzzo Asti, Itali
2004 Sabir, festivali Mesdhetar në Siçili, Raguzë, Itali
2004 Vendi i shqiponjave, Pallati Celestini dhe Pallati Adorno, Lecce, Itali.
2003 “Albanie Collection Printemps Eternité”, Galerie Montaigne, Paris, Francë
2003 “Extraordinary Visions”, Bocconi University, Milano, Itali
2003 Palazzo Ceriana Mayneri, Torino, Itali
2003 Dieffe Gallery Contemporart Art, Torino, Itali
2003 NEUF Gallery, Dijon, Francë
2002 The Salzburg World Fine Art Fair, Salzburg, Austri
2002 The Foundation Palazzo Bricherasio, Historical Rooms, Torino, Itali
2002 Auditorium del Massimo, Week of Albanian Culture, Romë, Itali
2002 Pohjanmaan museo/Österbottens Museum, Vaasa, Finlandë
2002 La Place Gallery, Calvisson, Francë
2001 “Amour Erotisme Pornographie”, ORigiNalgAlleRy, Nicë, Francë
2001 Palazzo delle Azzarie, Savona, Itali
2000 Palazzo Bruno, Mondovì Piazza Cuneo, Itali
2000 Mark Peet Visser Gallery, Heusden, Holandë
2000 Museo della Permanente, Milano, Itali
2000 Torre della Filande, Rivoli, Itali
1999 International Salon of Fine Art, Roquebrune Cap Martin, Francë
1999 Artissima International Fair of Contemporary Art, Torino, Itali
1999 Salon Monaco Artistes, Montekarlo
1998 Artissima International Fair of Contemporary Art, Torino, Itali
1998 Mediateque St. Jean Cap Ferrat, Francë
1998 Henry Bronne Gallery, Montekarlo
1998 “Presentation”, Victoria Gallery, Kanë, Francë
1997 Promotrice Belle Arti, Torino, Itali
1996 Hippocampe Gallery, St. Jean-Cap Ferrat, Francë
1996 Palazzo Scaglia di Verrua, Torino, Itali
1992 “Eureka”, Castello Ducale De Monti, Corigliano d’Otranto, Leçe, Itali
1988 Galeria e Qytetit, Vlorë, Shqipëri

Koleksioni publik

Galeria Kombëtare e Arteve. Tirana, Albania
Galeria Kombëtare e Arteve. Prishtina, Kosova
Muzeumi Historik Kombëtar, Tirana
Galeria Kombëtare e Arteve. Shkup, Maqedoni
Salla qëndrore e pritjes së kryetarit të Parlamentit të RSH. Tirana
Museum Malerstübchen Willingshausen, Gjermani
Luciano Benetton Collection, Treviso, Itali
Pohjanmaan Museo/Österbottens museum, Vaasa, Finlandë
Albania-American Enterprise Fund Tirana
Ernesto e Teresa della Torre Museum, Treviglio, Itali
Cassa di Risparmio Cuneo, Fondations CRC, Cuneo, Itali
Ambasciata d’Italia,Tirana, Albania
Cherasco Pinakothek Collection. Cherasco (CN) Itali
Epicentro Museum, Barcellona Pozzo di Gotto Messina. Itali
Limonaia of Castle Museum, Limone sul Garda (BS) Itali
Retoratto Bocconi University, Milano, Itali
Salesian Historical Institut in Rome, Itali
Francesco Federico Cerruti Collections, Torino, Itali
Fondacioni Ivanaj, Tirana

BIBLIOGRAPHY – Kataloge dhe revista arti (përzgjedhje)

2020 © Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Pera Müzesi | Suna and İnan Kıraç Foundation, Pera Museum \ Bir Rüyanın İnşası: Arnavutluk Sanatında Toplumcu Gerçekçilik – Constructing a Dream: Socialist Realism in Albanian ArtKatalog | Catalog Yayına Hazırlayanlar | Production Editors Begüm Akkoyunlu Ersöz, Yasemin Ülgen, Ulya Sole, 167 faqe. Realizmi Socialist Shqiptar Viti i botimit: 2017 Formati: 24 x 28.5 cm Faqe: 256 | Vepra të kthyera, Viti i botimit: 2017 Formati: 24.5 x 29.5 cm Faqe: 116 | Zinni Veshi – Për tej të figurshmes Viti i botimit: 2017 Formati: 23 x 28 cm Faqe: 120 | Arben Golemi – Alteration Viti i botimit: 2017 Formati: 27.5 x 23.5 cm Faqe: 76 | ZEF SHOSHI – Vepra 1956 – 2014 Viti i botimit: 2017 Formati: 22 x 24 cm Faqe: 107 | ONUFRI XXII Kurator i ekspozitës: Fani Zguro Viti i botimit: 2016 Formati: 21 x 29.7 cm Faqe: 107 | ONUFRI XXI Kurator i ekspozitës: VestAndPage Viti i botimit: 2016 Formati: 12.5 x 19.5 cm Faqe: 194 | Vepra të fondit të GKA – Shekulli XIV – XX Viti i botimit: 2016 Formati: 21 x 29.7 cm Faqe | Art dhe dizajni i filmit shqiptar – Vepra te përzgjedhura nga Vitet e Kinostudios Viti i botimit: 2016, Formati: 21 x 29.7 cm Faqe: 143 | Artistët shqiptar të shekullit të 20-të. Viti i botimit: 2016 Formati: 19.5 x 19.5 cm Faqe: 89 | Lumturi BLLOSHMI Viti i botimit: 2016 Formati: 23.5 x 22.5 cm Faqe: 85 | REALIZMI SOCIALIST SHQIPTAR NE GKK Viti i botimit: 2015 Formati: 29 x 16 cm Faqe: 56 | Artur Gorishti. Viti i botimit: 2015 Formati: 25 x 24.5 cm Faqe: 108 | Rrugëtim shqiptar: KOLEKSION GKA DHE ARTISTE BASHKEKOHES Viti i botimit: 2015 Formati: 26.5 x 25.5 cm Faqe: 127 | NEOMIGJENIANE Viti i botimit: 2015 Formati: 26.5 x 25.5 cm Faqe: 93 | Maks VELO Viti i botimit: 2015 Formati: 25 x 24 cm Faqe: 131 | Lekë TASI SATIRE NE “SHESHIN SKENDERBEJ” Viti i botimit: 2015 Formati: 23.5 x 21.5 cm Faqe: 80 | Sali SHIJAKU Viti i botimit: 2015 Formati: 22 x 23 cm Faqe: 80 | Art dhe veprimtari në GKA Nëntor 2013 – Mars 2015 Tekstet e këtij katalogu u pergatiten nga: Artan Shabani, Suzana Varvarica Kuka, Ylli Drishti Viti i botimit: 2015 Formati: 25 x 30 cm Faqe: 206 | 100 VJET Vizatimi Shqiptar. Viti i botimit: 2014 Formati: 22 x 24 cm Faqe: 200 | Peter Pocs – Pllakate dhe ide Viti i botimit: 2014 Formati: 23.5 x 16.5 cm Faqe: 80 | Këndvështrime 70 vjetori i çlirimit të Shqipërisë, Viti i botimit: 2014 Formati: 21.5 x 15 cm Faqe: 14 | ONUFRI XX“ELOZHE DYSHIMIT” Viti i botimit: 2014 Formati: 24.5 x 24 cm Faqe: 80 | 2013 Flash Art Event, kuruar nga Giancarlo Politi dhe HelenaKontova | 2012 Pavioni Shqiptar në bienalen e arkitekturës 13\Drejtuar nga David Chipperfield\ IN HERITAGE, Itali | 2010 Galeria kombëtare e Kosovës, ‘Calling All The Stations’ çmimi Muslim Mulliqi, Kuruar nga Michele Robecchi dhe Gazmend Ejupi. Prishtinë, Kosovë | 2010 Casa Masaccio qendër e artit bashkëkohore ‘Duble Bind’ San Giovanni Valdarno,Itali | 2010 Migranti Site Specific projekt në stacionet hekurudhore, Bari, Gjenovë, Milano, Torino | 2009 Bienale e Pragës 4, Katalogu i përgjithshëm | 2009 Venice Biennale 53 Edition. Forte Marghera, Venecia | 2009 ONE & Scofinamenti projekt arti bashkëkohore Alexandro Alvares Gallery \ Pallati Doria Pamphili, San Martino al Cimino, Viterbo taly \ 5 Villa Caruso Bellosguardio catalogues. Firenze | 2007 Luzzati Museum Porta Siberia. Genova Italy | 2004 Colours of Albania _National Gallery of Arts Tirana Curated By Edi Muka _ Monographie. Tirana | 2004 Artan Shabani_Un alfabetto lontano Mondovi (CN) | 2003 Artan Shabani_Sguardo ad’Est Cherasco (CN) Itali.

Artan Shabani Kurator

Gjatë viteve 1997-8 Shabani kuron ekspozitat e para në Itali dhe angazhohet me promovimin e artit shqiptar në Europë. Ne vitin 2007 në Vlorë themelon Promenade Gallery. Prurjet mbeten interesante nga artistët historic dhe bashkëkohorë. Në vitin 2013 -2018 Artan Shabani emërohet Drejtor i Galerisë Kombëtare të Arteve. Të shumta  janë projektet dhe ekspozitat e mbajtura si drejtues dhe kurator në Galerine Kombëtare. Vlejnë për tu përmendur disa nga ekspozitat e kuruara dhe të drejtuara prej tij. 2021 Tekstili shqiptar vjen me ekspozitën The Past has not Passed / E Kaluara Nuk Ka Kaluar. Promenade Gallery, artisti Hajdar Danjolli, kurator Artan Shabani | 2021 Kurator i disa projekteve të organizuara së bashku me ISP dhe Ministrinë e Kulturës, – ”Hapsira që na rrethon” Qendra Toptani, Tirana – katalog | 2020 Kurator i Projektit “MONET – Culture in MOtivation in adriatic NETwork of Museum” Programme Interreg IPA CBC Italia – Albania – Montenegro 2014/2020 – katalog | 2020 Kurator ‘’Drawing Room’’, Works on Paper. Promenade Gallery – Shih Detin Vlorë, katalog | 2020 Kurator ”Kinostudio Frame”, Vepra të përzgjedhura nga filmat shqiptar. Shtëpia muze Ismail Kadare, Gjirokastër, katalog | 2019 Kurator i ekspozitës ‘’L’Eterno Femminino’’, Rezidenca italiane, Tiranë katalog | 2018 Kurator i ekspozitës Albania the spirit of the times’’, Museo Arte Contemporanea, Acri (CS) Itali katalog |  2018 Kurator i  ekspozitë, ‘’Vizion kufinsh’’, artistët shqiptar në akademitë italiane gjatë viteve 1930-1943/ rezidenca italiane, Tiranë katallog | Rosemarie TROCKEL “Vizatime, Objekte dhe Video të Përzgjedhura” 24 Tetor – 3 Dhjetor 2017. Kurator: Gudrun Inboden në bashkëpunim me znj. Rosemarie TROCKEL |  Xhefdet XHAFA – Autobiografia 14 Shtator – 14 Tetor 2017 Kurator: James Walmsley | Vepra të kthyera 21 Korrik – 25 Gusht 2017: Ato janë punë të mbi 90 artistëve shqiptar si Vangjush Mio, Abdurrahim Buza, Zef Kolombi, Sadik Kaceli, Angjelin Dodmasej, Zef Shoshi, Guri Madhi, Danish Jukniu, Odise Paskali, Agim Zajmi, Qamil Grezda, Sali Shijaku, Ismail Lulani, Kel Kodheli, Skënder Kamberi, Petro Kokushta, Hasan Nallbani, Agim Faja, Bashkim Ahmeti, Besim Golemi, Nikolin Ivanaj, etj.| Zini VESHI – Për tej të figurshmes 14 Prill – 17 Maj, 2017 Kurator: Artan Shabani e Krenar Zejno | Zef SHOSHI – Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë dhe Galeria Kombëtare e Kosovës, Prishtinë, Vepra 1956 – 2017, 30 Mars – 30 Prill, 2017  | Julius Eb – Gjenerata A 26 Prill – 25 Maj, 2017 Kuruar nga Iris Luarasi e Artan Shabani | 15 dhjetor 2016 – 1 Shkurt 2017 Çmimi i 22-të Ndërkombëtar Onufri. Stranger than Kindness – Mitrush KuteliKurator Fani Zguro- Artistët:Hamra Abbas, Klodiana Alia, Luca Bolognesi, Guri Bulovari, Erik Bünger, Kajsa Dahlberg, Nico Dockx, Jakup Ferri, Ulrika Ferm, Regina José Galindo, Rä di Martino, Dora Garcia, Manuela Garcia, Yllka Gjollesha, Khaled Hafez, Pablo Helguera, Dejan Kaludjerovic, Ilir Lluka, Edson Luli, Christopher Milne, Haroon Mirza, Museo Aero Solar, Bruno Muzzolini, Ferhat Özgür, Klodian Pasku, Steve Piccolo, Leonard Qylafi, Pipilotti Rist, Damien Roach, Karl Ingar Røys, Anri Sala, Tomas Saraceno, Mariette Schiltz and Bert Theis, Arjan Shehaj, Bert Theis, Josephine Turalba, Esmé Valk, Daniëlle Van Ark, Desmond Xhixha, Helidon Xhixha, Shingo Yoshida, Ergin Zaloshnja | Mulliqi Prize, Talking About. National Gallery of Arts, Prishtina. Kurator Artan Shabani. From July 27 until August 27 |  2016 Ditar i një hapësire Prill – Tetor 2016 Adelina Greca  AKPT Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit | Alkan NALLBANI – Eksploratorët 19 Gusht – 8 Shtator 2016, kuruar nga Artan Shabani dhe Esmeralda Dalipi | Bashkim Ahmeti Izano 28 Tetor – 25 Nëntor, 2016 | Skënderbeu në artin pamor shqiptar 20 Maj – 20 Tetor 2016 Galeria Kombëtare e Arteve dhe Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave, salla e Pinakotekës të Muzeut Kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”. Kurator Ylli Drishti e Artan Shabani | Ideale dhe Vepra Arti. Një përzgjedhje veprash nga koleksioni i Muzeut Ludwig në Budapest. 24 Qershor – 14 Gusht 2016 kuratore: Krisztina Szipőcs | Ekspozita Ndërkombëtare ONUFRI. Edicioni XXIII AU FIL DU TEMPS – Kujtesë kolektive, kujtime personale Kurator: Gaetano Centrone, 20 Dhjetor 2017 – 30 Janar 2018 Artist:  Zeni Ballazhi, Adi Haxhiaj, Koja, Perino & Vele, Leonard Qylafi, Calixto Ramírez, Jelena Tomaševic, Vangjush Vellahu, Alketa Xhafa Mripa, Fani Zguro | Grayson Perry – Kotësia e Dallimeve të Vogla 2 Nëntor – 10 Dhjetor 2017 | Migel de Servantes ose dëshira për të jetuar – Ekspozitë fotografike nga Navia 30 qershor – 28 korrik 2016 | Arti dhe dizajni i filmit shqiptar – Vepra të përzgjedhura nga vitet e kinostudios 14 Prill, 2016 Drejtues i projektit: Artan Shabani, Kurator: Thomas Logoreci | Llambi BLIDO – Ekspozitë vetjake 24 Shkurt -13 Mars 2016 | ONUFRI XXI SiO2 – Arsyeja e brishtesise 20 nëntor 2015 – 03 janar 2016 kuruar nga VestAndPage Verena Stenke/Andrea Pagnes | 27 Maj 2016 Bibloteka e GKA, Hans-Ulrich Obrist, Anri Sala, Maja Hoffman, “Luma Foundation”, prezantim të projektit “World Soup. The Kitchen Show 1991”.  | Neomigjeniane i gjeni një qytet Migjenit 22 Tetor – 16 Nëntor 2015 | Bujar LUCA, Black Box 21 tetor – 15 nëntor 2015 | Maks VELO Ekspozitë Retrospektivë 10 Shtator – 11 Tetor 2015 | WHITE HOUSE BIENNIAL Strategji dhe Taktika / Ekspozitë e videoartit sllovak 30 Korrik – 31 Gusht 2015 Kuratore Lýdia Pribišová | Lekë TASI, Satirë në Sheshin “Skënderbej” 18 Qershor – 8 Korrik 2015 | Devrim ERBIL Me dashuri nga Stambolli.15 prill – 17 maj 2015 | Sali SHIJAKU 28 maj – 28 qershor 2015 Kurator Suzana Varvarica, ksenofon Dilo, Artan shabani | Punëtorët dalin nga studioja Duke mos parë më realizëm socialist. 27 shkurt – 5 prill 2015 kurator Mihnea Mircan, vepra nga Irwin, Armando Lulaj, Ciprian Mureşan, Santiago Sierra, Jonas Staal,dhe Sarah Vanagt |  Sigmar POLKE – Muzikë me origjinë të panjohur 15 Janar – 22 Shkurt 2015 | 100 Vjet Vizatimi Shqiptar 03 Dhjetor 2014 – 05 Janar 2015 Kurator Suzana Varvarica dhe Artan Shabani | Sadik KACELI Retrospektivë 15 Tetor – 16 Nëntor 2014 prezantuar nga Gezim Qëndro, Buron Kaceli dhe Artan Shabani | Adrian ÇENE, Manipulations 06 Gusht – 07 Shtator, 2014 Kurator: Suzana Varvarica Kuka | Noora GEAGEA featuring Niko SAARELA, EGS Five10 – 22 Korrik, 2014 | Ilirian SHIMA “FARAJON” 29 Maj – 22 Qershor, 2014 | Simon SHIROKA Retrospektivë 19 Shtator – 5 Tetor, 2014 kurator: Erzen Shkololli | L’Histoire de France racontée par la publicité\ Historia e Francës e treguar përmes publicitetit 26 mars-13 prill2014 | Péter Pócs “POSTERS & IDEAS” 06 Shkurt 2014 – 09 Mars 2014 | Helidon Gjergji, E-Mages 31 Korrik – 07 Shtator, 2014 | Çmimi Ndërkombëtar Onufri XX “Elozhet e Dyshimit, 26 Dhjetor 2013 – 2 Shkurt 2014 kurator: Claudio Cravero.